Nyheter
08
januari
2018

Wadköpingsloppet bjuder in alla historiska segrare!

För att uppmärksamma Wadköpingsloppets 50-årsjubileum ger arrangörsföreningen Karlslunds IF Skidor samtliga historiska segrare i tävlingsklassen (seniorer herr/dam) en fri start* i 2018 års upplaga.

Första upplagan av Wadköpingsloppet genomfördes alltså år 1968, ett arrangemang som med åren blivit föreningens stora samlingspunkt. Nedan följer ett utdrag ur Karlslunds IFs arkiv som sammanfattar det allra första genomförandet:

”…Startplatsen skulle vara Norasjön, därest isen skulle bära för en beräknad deltagarsiffra om c:a 1000 startande. Bansträckningen skulle vara från startplatsen, -Pershyttan,-Ramshyttan, -Lockhyttan, -Eker och med mål vid Trängens IP väster i Örebro med matkontroller vid de angivna platserna…

…Sedan Norabygdens skidförening accepterat att vara medarrangör gällde det att intressera ett antal medverkande i olika avseenden. Sålunda bedömdes det angeläget att få med Skid- och friluftsfrämjandets Örebroavdelning varigenom det kunde vara möjligt att få landshövding Valter Åman som hedersordförande i organisationskommittén. Åman var då riksförbundets ordförande.

 Med Åman som ordförande kunde det tänkas att markägare som spårsträckningen var beroende av inte skulle motsätta sig tävlingsspåret. Tävlingen var också i stor uträckning beroende av goodwill från de båda kommunala myndigheterna i Örebro och Nora. Då tävlingsformen skulle komma att beröra allmänna vägar var det angeläget att Polismästaren i Ör. Yngve Nylander och d:o i Lindesbergs distrikt David Nohrelius kom att ingå i kommittén…

…Premiärloppet samlade 700 deltagare och det blev en stor succé. I Nora var det liv och rörelse tidigt på morgonen och man skulle kunna tro att hela Nora var ute för att bevittna startevenemanget. I anslutning till starten medverkade konståkningsklubben Lots med en uppvisning. Segrare blev Sakari Virtanen, Garphyttans IF med tiden 2,31,43 och tvåa Viljo Salla, Hällerfors SK 67 sekunder efter Virtanen…”

Tävlingen 1968 visar verkligen hur skidåkningen kunde engagera. Till årets lopp får vi inse att vi varken har polismästaren eller landshövdingen i tävlingsorganisationen, men vi ska trots det bjuda på en härlig tävling i Kilsbergen!

Så, hur många Wadköpingssegrare kan vi få på startlinjen i Ånnaboda den 4 februari?

Hur får jag min startplats?
Maila skidor@karlslundsif.org för vidare anvisning. Kom ihåg att ange namn samt årtal för din seger. Släng gärna med ett par rader om ditt tävlingsminne, eller en bild från segerdagen!

* Startplatsen är personlig och kan ej överlåtas till annan person. Erbjudandet gäller vid kontakt enligt ovan instruktion senast den 21 januari.